Huwelijkse voorwaarden


Trouwen doe je niet uit zakelijke overwegingen; maar met een eigen zaak is het wel goed om eens over de zogenaamde huwelijkse voorwaarden na te denken. Het kan anders namelijk wel eens heel verkeerd aflopen. Vaak wordt in die huwelijkse voorwaarden het zogenaamde verrekenbeding niet opgenomen.
 

Regel je niets, dan trouw je in Nederland in gemeenschap van goederen; op de huwelijksdag komen dan alle bezittingen en schulden als het ware op een hoop. Je wordt samen eigenaar van alle spullen inclusief dus de (eventuele) schulden. Dat lijkt romantisch, maar er zit wel een addertje onder het gras.

De hoofdredenen voor huwelijkse voorwaarden:

bij ondernemersrisico geen aanspraak op het vermogen van de partner
ter bescherming van het eigen vermogen bij een mogelijke echtscheiding
ter voorkoming van deling van inkomen, schenkingen en/of erfenissen
ter voorkoming van aantasting van eigen vermogen door gedrag partner

Wanneer één van de echtgenoten een eigen zaak heeft, kan het dus verschrikkelijk mis gaan. En ook als een van beide partners een eigen zaak begint. Het opstellen van huwelijkse voorwaarden voorkomt dan veel narigheid. Zo kan het fungeren als bescherming tegen het ondernemersrisico. En voor het eigen vermogen van de beide partners. Ook de deling van inkomen, schenkingen of een erfenis kan door het opstellen van deze voorwaarden worden voorkomen.

Het handigste is om het verrekenbeding jaarlijks mee te nemen bij de opstelling van uw jaarrekening en aangifte; uw boekhouder kan dat heel goed voor u doen. En is dit een tijdje niet gedaan, dan kunt het bedrag ook in één keer verrekenen. Het bedrag wordt dan gebaseerd op een schatting. Dit is ook wettelijk gezien geen enkel probleem; de beide partners moeten zich dan natuurlijk wel in de berekening kunnen vinden. En ook voor akkoord tekenen. Wij helpen u daar graag mee.

 

 Twijnstra Administraties: degelijk, betrouwbaar, nuchter en betrokken!

Copyright © 2014 · Twijnstra Administraties · All Rights Reserved